THOMAS BOKBLOGG

Om böcker jag läst ...

29.12.21 NEVER, The Path to War begins with One False Step, Ken Follett 2021.

Ken Follett skriver digra ”romankor”, The End kommer i den här på sidan 816. Det är en variant på den bara alltför vanliga storyn om hur världen driver in i ett nukleärt krig. Här börjar storyn i Chad, fortsätter i Port Sudan, sedan Nord Korea, Kina och USA. En smula love story, mycket hymlande av en kvinnlig president i USA, beslutsamhet i Kina, terrorism och atombomber i Korea. Sedan trycker en gråtande president på knappen i Washington och världen går upp i rök

Rena smörjan m.a.o., men bitvis nog en smula spännande. Säkert en storsäljare, men jag blir förargad på mig själv varje gång jag faller för den här sortens böcker, lämna dem halvlästa kan jag ändå inte.

24.12.21 PHILIP & ALEXANDER, Kings and Conquerors, Adrian Goldsworthy.

Författaren är historiker och expert på att förmedla historia i romanform. Har läst av hans alster förut och var därför glad över att hitta denna , till formatet digra volym på över femhundra sidor. På försättsbladet räknas några av hans tidigare verk upp: Caesar; The Fall of the West; Pax Romana och Hadrians Wall, kollade på min hylla och konstatera att jag har dem alla, därtill fann jag Carthage; Augustus och Cleopatra av hans hand där.

Goldsworthy har en förmåga att levandegöra historien och samtidigt kommentera den med sakinlägg, som gör att man slukar hans berättelser. Jag brukar använda gulpennan när jag hittar något värt att citera i en bokanmälan, men denna gång har jag varit så uppslukad att det inte blivit av. Må det stå som mitt omdöme och min varma rekommendation

04.12.21 PRISONERS OF TIME, Prussians, Germans and Other Humans, Christopher Clark 2021.

En fascinerande och brilliant samling essäer av en historieprofessor. En värdig efterträdare till Frans G. Bengtsson min livstida idol i texternas värld. 

Många av texterna kretsar kring tysk historia, Bismarck, Kaiser Wilhelm, Hitler och hans judehat, med rubriker sm ”Learning from Bismarck?”; ”The Kaiser and his Biographer”; ”Psychograms from the Third Reich” och ”The Jews and the End of Time”. En intressant story handlar om en politiskt obunden tysk general och hans dilemma i det ockuperade Polen. En annan är rubricerad: ”From Prussia with Love; Zealotry, Liberalism and the Public Sphere in 1830s Köningsberg.”

Jag kan inte nog rekommendera denna bok för varje historiskt intresserad medlem av Boktyckarna.

22.11.21 Moonflower murders, Anthony Horowitz 2020.

Ett nytt koncept, en hel roman insprängd i en deckarberättelse. Avslutningen i Christie stil med alla församlade, en del eliminerade i tur och ordning, avslutat med villervalla då den skyldige finner att han på goda grunder strax kommer att utpekas.

Inte oävet, men heller inget att lägga på någon önskelista för kommande helger.

16.11.21 A LONG PETAL OF THE SEA, Isabel Allende 2020.

Boken omspänner tiden från det spanska inbördeskriget till sjuttiotalet. Den handlar om grupper av republikaner som flyr från Catalonien, blir inspärrade på franska sidan gränsen och sedan genom en hjälpinsats iscensatt av Pablo Neruda med hjälp av den Chilenska staten blir undsatta och transporterade till Chile.

Inom denna ram har författaren byggt upp några levnadsöden som hon följer genom åren, med alla förvecklingar både på det personliga och det politiska planet vid den Chilenska revolutionen, mordet (som hon framhåller) på presidenten Salvador Allende och Pinochet-regimens hårdhänta behandling av sina motståndare, såväl aktiva som passiva.

Boken i sig kan väl inte kallas något mästerverk, men den har en sympatisk ton och ger läsaren ny insikt i sydamerikansk nutidshistoria, som knappast en nordisk läsare har följt särskilt noga. För mig var den yttre ramen någotsånär bekant, inklusive interneringen av olikatänkande på stadion i Santiago. En grym iskallt hårdhänt genomförd revolt iscensatt av officerare, genomförd av armén och framdriven av en högerfraktion med stöd av USA. 

Ullabella, som läst boken på originalspråket, hittade denna engelska utgåva åt mig i en liten bokhandel i Almūnecar där vi för ögonblicket befinner oss.

Even Dogs in the Wind, Ian Rankin 2015.

Det är långt ifrån den första gången jag förfallit till att köpa en deckare, men kan möjligen visa sig vara den sista. Har av en eller annan orsak flera gånger under de senaste dagarna lagt boken ifrån mig och varje gång jag tagit i den på nytt har jag ställt mig frågan - varför?

Edinburg som ort för handlingen utgör ett personligt skäl, eftersom det var där, under några sommarmånader 1960, som jag lärde känna min blivande hustru Ullabella. Relevansen är tveksam eftersom jag knappt kommer ihåg några andra gatunamn än The Royal Mile och Princess Street och dessa centrala leder inte är aktuella i deckarsammanhang, där man helst rör sig på mera obskyra bakgator.

Den här boken handlar om hämnd i andra generation, de är långsinta de där skottarna. Pensionerade kommissarien John Rebus rycker in som konsult på begäran av DI Siobham Clarke, naturligtvis till höga överhetens förtrytelse.

Till slut sitter han som lockfågel och väntar på att mördaren skall göra entré. När denne gör det följer varken skottlossning, gripande, eller något annat häftigt, utan de två sätter sig ner med en öl och en macka och diskuterar bakgrund och framtid.

Låter det lockande??

19.09.21 OUR MALADY, 2020

Läser OUR MALADY, Lessons in Liberty and Solidarity av Timothy Snyder och tar mig friheten att citera en mening om sjukhus och vård i USA:

"We would like to think we have health care that incidentally involves some wealth transfer; what we actually have is wealth transfer that incidentally involves some health care."

Ett andra citat: " I am unconvinced that God wants my fellow Americans to suffer and die so that commercial medicine can make a few people rich"

och ännu:

"Health and life are human values, not financial ones; an unregulated market in the treatment of our bodies generates profitable sickness rather than human thriving."

Den pamfletten - jeremiaden är nu läst, kapitlet avslutat, bladet vänt och lättnaden är inte obetydlig.

13.09.21 THE PRESIDENTS DAUGHTER, Bill Clinton & James Patterson 2021

En mastig thriller på nästan sexhundra sidor. Det är något konstigt med amerikanska thrillers, nämligen att de alltid cirklar kring presidentämbetet och Vita Huset. En fixation som inte på något sätt avspeglas i motsvarande lektyr inom Europa, eller framförallt England därifrån det mesta i den vägen jag läser härstammar.

Den här boken handlar om en kidnappning av den förra presidentens dotter, i många avseenden en avbild av Chelsea, men utrustad med handlingskraft, mod och ett klart förstånd utöver det vanliga. Förövarna är ute efter hämnd, de bär burnus och är allmänt otrevliga. Behöver man säga mer än slutet gott allting gott.

9.9.21 AT NIGHT ALL BLOOD IS BLACK, David Diop.

En liten volym som anges ha varit "shortlisted for the 2021 Booker Prize". En senegalesisk soldat håller sin döende vän i handen mellan skyttegravarna under första världskriget. Sedan växlar sceneriet och vännen berättar minnen från deras ungdom.

Boken har ett mycket speciellt tilltal, upprepat i det oändliga. Ett litterärt grepp vilket i mitt tycke är mera frånstötande än givande, men som onekligen är alldeles eget. Men man kan utan vidare instämma i epitetet "full of sadness, rage and beauty" präntat som kommentar på pärmen.

04.09.21 WUHAN, John Fletcher 2021.

En massiv roman, 734 sidor, om den japanska invasionen av Kina på nittonhundratrettiotalet. Boken är ett förstlingsverk av en mångsysslare som beskrivs som en Neoplatonist, en syndikalist och katolik. Han har i perioder varit byggnadsarbetare, herde, gravgrävare, lärare och radiojournalist. 

Berättelsen börjar med evakueringen från en by i trakten av Jinan i norr, den långa och mördande vandringen mot staden Wuhan, provisoriskt säte för regeringen, i det inre av Kina vid Yangtse. När sedan de japanska styrkorna tar Wuhan drar flykten vidare mot Chongqing. Mycket händer under och mellan dessa yttre ramar.

Det kinesiska folket på landsbygden, dess i våra ögon märkvärdiga vanor och förfaringssätt, också grymhet, sätter sin prägel på miljoner kinesers tröstlösa flykt från sina gårdar och bysamhällen, månaders vandring, brist på dricksvatten och total ovetskap om målet och vad där kan väntas.

I Wuhan vidgas perspektivet med ett sammelsurium av vinddrivna européer, grupper av propaganda-arbetande intellektuella, horhus som samtidigt fungerar som krigssjukhus. I bakgrunden, men tydligt i kontroll madame Chiang-Kai-shek medan hennes man velar och tydligen inte får någonting till stånd. Situationen förvärras av Chamberlains krypande inför Hitler och den ökande risken för att Amerika, som garant för Philippinerna, skall bli indragen i ett krig mot japanerna som dessa för för att nå de råvaror de behöver för sin fortsatta expansion.

Detta krig, som man inte just belyser här i våra länder, utgjorde ändå i sin avlägsenhet en viktig uppmuntran för Hitler. Då Sovjet skulle bli trängt mellan Japan i öst och Tyskland i väst såg denne en reell möjlighet att expandera och ta stora delar av Polen och Ukraina.

Som bok kan man nog säga att Wuhan i sin mångordighet har svagheter, ibland får man en känsla av att det hela är något kliché-artat. Icke förty är den läsvärd dels för sina beskrivningar av det kinesiska och dels för att den förtydligar bilden av världsläget under den omedelbara förkrigsperioden.

22.08.21 THE PRIVATE PATIENT av P.D.James

En mordhistoria förlagd till en privat ”facelift” klinik på en herrgård i Dorset. Deckaren, poeten Adam Dalgliesh och hans hjälpreda, den hopplöst förälskade Kate har svårt att finna en röd tråd och någon att anhålla för det första och småningom ett andra mord.

Som vanligt håller denna författares prosa en hög standard som är ett nöje att läsa. Nu efter det avslutande kapitlet svävar jag emellertid i någon mån osäker på hur det hela egentligen hängde ihop. Orsaken till det första mordet känns osannolik, det andra är ju alltid en följd av det första. 

17.08.21 IDENTITY, Contemporary Identity Politics and the struggle for Recognition, Francis Fukuyama 2018-19.

Fukuyama är den filosof som präglade uttrycket att vi går in i en historielös tid, när Sovjetunionen rasade ihop och USAs hegemoni stod oemotsagd. Av honom har jag tidgare läst hans första bok „Political order and Political Decay: From the Industrial Revolution to the Globalization of Democracy“.

Individen kontra massan, individen i gruppen, individens dignitet som självständig person. Ämnet lämnar fältet fritt för ändlösa variationer och förklaringar. Ibland känns förklaringarna nästan enfaldiga, andra gånger blir man förvånad och desorienterad i mångfalden. Jag vågar inte mig på att gå in i texten och försöka belysa eller förklara vad Fukuyama har skrivit, nivån är definitivt för hög för det.

Har man ambitionen att försöka förstå sin omvärld så är detta klart en bok som är värd att stifta bekantskap med - känner man sig lat skall man inte försöka.

09.08.21 IF IT BLEEDS, Stephen King 2020.

Tre långa noveller, som lämnade mig ganska så känslolös för att inte säga kylig. Detta skulle alltså vara en mellanbok, avkoppling mellan sakliga historiska böcker, den om Syriens tillblivelse och den om staden Wuhan under japansk ockupation.

Har läst någon bok förut av denna författare utan att falla i ”trams”, ser den faktiskt ligga på en rad thrillers av Grisham, Elisabeth George och Liza Marklund, den heter Mr. Mercedes och jag kan inte för mitt liv minnas vad den handlade om.

Konstaterar när jag tar fram den att jag inte skrivit mitt namn och år samt månad då jag läst den på försättsbladet som jag brukar. Kanske jag gör lika med den nya så kan jag ge båda ifrån mig utan att bli igenkänd som första läsare.

Måhända detta utgör ett gott slut - annars icke.

02.08.21 TWILIGHT OF DEMOCRACY, THE FAILURE OF POLITICS AND THE PARTING OF FRIENDS, Anne Applebaum, 2020-21.

Anne Applebaum är en kunnig och seriös författare, med en penna som medger både ironi och rallarsvingar. På min hylla hittade jag ett antal tidigare titlar av henne: GULAG; IRON CURTAIN; BETWEEN EAST AND WEST och den förfärliga historien om Stalins kollektivisering i Ukraina FAMINE.

Hon är amerikansa (jude), gift med fd. polska utrikesministern Radek Sikorski. Hon lever ett kringflygande liv, som dock är förankrat i ett lantställe i Polen. För denna bok har hon besökt ett större antal statsmän i många länder och fört både hetsiga och mera uppgivna diskussioner med dem och andra.

Vad hon här försöker beskriva är uppkomsten, världen över, av radikaliserade politiska rörelser. Här utgör ”Law and Order” Kacynskis parti i Polen; Fidesz i Ungern; Chavez parti i Venezuela exempel på sådana rörelser som uppnått dominans i sina respektive länder. Andra grupperingar är Vox i Spanien, Marine LePens högerparti i Frankrike, Perussuomalaiset (som för all del inte är nämnda i boken); UKIP i England och så vidare.

Hon filosoferar om människans grundbehov av trygghet, av att veta att allting sköts och att man inte personligen kan och behöver bry sig. Exemplet här är naturligtvis Putins Ryssland, men också Salvinis försök i Italien. 

Som väntat kommer hon fram till att begreppet demokrati kräver ett visst mått av upplysthet och intresse av utövarna. Charlataner, typ Trump, lurar alltid i vassen och ställer till mycken skada både för samhällen där de lyckas lura till sig makt, och för själva begreppet demokrati.

Boken är en smula för pratig och spretig, men ämnet är i sig intressant och kan belysas ur hur många vinklar som helst utan att förlora sin lyster.

30.07.21 KYIV Graham Hurley 2021

Belägringen och intagningen av staden Kiev sommaren och hösten 1941 är ämnet för denna roman. Den kvinnliga huvudpersonen är engelska, men kommunist med ett förflutet i Moskva. Hon skickas av MI5 till Kiev när tyskarna pressar på, men hennes uppdrag förblir något av en gåta. I samma transport följer också några mystiska lådor som senare visar sig innehålla utrustning för att tidsbestämma och fjärrdetonera laddningar.

Motståndsrörelsen i stan har placerat ut sprängladdningar i ett större antal viktiga fastigheter, som tyskarna kan förväntas använda för stabsfunktioner etc. Med den engelska utrustningen sätter de igång en terrorbombning i etapper av dessa fastigheter. Följer så en invecklad jakt på ”terrorister” beskriven dels ur tysk-, dels  ukrainsk och också ur rysk-synvinkel. Att de två sistnämnda inte är lika behöver kanske inte sägas.

Allt slutar i förintelse och död, ingen romans förgyller stämningen, men sexuell brutalitet är närvarande. Boken är annorlunda än anda världskrigs-skildringar och absolut läsvärd.

19.07.21 DARK FIRE, C.J.Sansom 2004

Som det brukar i dessa historiskt baserade romaner är det Henrik VIIIs regeringstid som utgör ramen för storyn. Denna gång letar man efter en försvunnen dunk med synnerligen eldfarlig vätska och oroar sig samtidigt för att någon alkemist skulle finna formeln för den.

Master Shardlake den puckelryggiga juristen/deckaren trasslar in sig i uppdrag för Cromwell och en hjälpaktion för en flicka anklagad för mord. Sansom finner det tydligen inte svårt att fylla närmare sexhundra sidor med spännande ”goings on”, men däremot svårare att trassla sig ur dem till ett tillfredsställande avslut.

Hur som helst så är det trevlig och lagom spännande underhållning.

15.07.21 HOW THE WEST STOLE DEMOCRACY FROM THE ARABS, The Syrian Congress of 1920 and the destruction of its Historic Liberal-Islamic Alliance, Elisabeth F. Thompson

Prins Faisal från Mecka förde under första världskriget en arabisk kamp mot Ottomansk överhöghet. Kampen utkämpades längs Hijaz järnvägen mellan Mecka och Damascus. I slutskedet när turkarna flydde från staden tävlade engelsmän och araber om vem som skulle besätta den. 

En ny regim av demokratiskt snitt med avgörande beslutsrätt förlagd till ett parlament och med Faisal som kung tog form under 1920, medan England och Frankrike tvistade om vilkendera makten skulle få Syrien som förvaltningsmandat och villkoren för detta. Tvisten avgjordes till Frankrikes förmån för att England funnit olja i trakten av Moshul och prioriterade Irak. Någon förståelse för den demokratiska processen i Syrien hade de europeiska stormakterna inte överhuvudtaget.

Denna historia berättad på trehundrafyrtio sidor, med en rik notapparat, har sysselsatt mig en längre tid alltmedan jag lidit i hettan och koncentrationen falnat. Nu då jag kommit till det skedet av berättelsen där de yttre konflikterna behandlats medan de inrikespolitiska får uppmärksamhet, har jag fått nog av arabiska namn och okända storheter och måste erkänna mig besegrad. Jag ämnar göra uppehåll i läsningen och ägna mig åt något lättare.

6.07.21 DET KUNDE VARA DU, Ulf Gustafsson

Berättelsen om en dykningsolycka och dess konsekvenser. Den lilla volymen bjuder på en anmärkningsvärt tankeväckande sammanfattning, av den ryggmärgsskadade författarens erfarenheter, av vården på sjukhus och boenden för rörelsehämmade.

Trots att författaren berättar om sina depressioner och svårigheterna att acceptera det definitivt invalidiserande i de skador han ådrog sig framstår han här som en klart och analytiskt tänkande stilistiskt begåvad person, som lyckats anpassa sig till sitt handikap.

Förutom berättelsen om den personliga erfarenheten tar författaren också upp frågor om socialpolitiska beslut och deras konsekvenser. Samhällets kostnader för olika typer av mer eller mindre intensiv vård vägs omsorgsfullt och inkonsekvenser i beslutsgången får en dos kritik.

För författarens släkt och vänner är detta säkert en förlösande bok. Vanmakten i att upprätthålla relationer i denna typ av situation blir belyst inifrån och ger plats för ett naturligare förhållningssätt.

En väl genomtänkt bok. 

05.07.21 DOMINION, C.J. Sansom 2012.

En intrikat variant på andra världskriget. Tyskland ligger i ett ändlöst krig med Sovjet, men har kontrollen över hela det övriga Europa. I England innebär detta inte ockupation, men nog politisk makt, Gestapo närvaro och en motståndsrörelse.
En vetenskapsman får ofrivilligt av sin i USA bosatta bror vktig information om atombombsprogrammet. Detta gör honom till ett byte för Gestapo som vill ha hans kunnande till Tredje Riket och för motståndsrörelsen som vill smuggla ut honom helskinnad till USA, personligen är han självmordsbenägen.
Boken är något överlång, men nog så spännande, med flyktens och jaktens alla vändningar. Churchill, Lord Beaverbrook och andra kända personer figurerar i intrigen. Personliga tragedier och moraliska dilemman i form av nytänd kärlek kontra stoisk solidaritet bidrar till cocktailen.

24.06.21 THE SILENT BOY, Andrew Taylor 2014.

Boken har klassats som ”Historical Crime Novel of the Year”. Den är en ganska utdragen berättelse om en liten pojke, född under dunkla omständigheter i Frankrike, och nu på väg att ärva en herrgård, ett hus i London och en förmögenhet. Andra vill annorlunda och pojkens väg till den förmögna onkelns hem är kantad av allsköns hinder, inklusive kidnappning. 

Det varma vädret och en tilltagande letargi har tidvis avbrutit läsandet och boken ger mig kanske därför ett splittrat intryck. Hänvisar till Ghitas introduktion, som jag förgäves nu letat efter.

07.06.21 FIRST PERSON SINGULAR, Haruki Murakami 2020.

En samling korta noveller, eller betraktelser. Kändes ganska främmande till en början, men genom att de i stort beskrev mänskliga tillkortakommanden så kunde man småningom känna igen sig.

Besynnerliga möten med kvinnor som sedan glidit ur hans liv är ett område som fått mycket utrymme. Nostalgin känns genuin och man kan förena sig om hans saknad för att det ligger något självupplevt för varje läsare i begreppet.

Har tidigare haft glädje av att läsa Murakami, denna gång blev inledningen svårare, men utfallet ändå gott

02.06.21 PUTIN’S PEOPLE, how the KGB tok back Russia and then took on the West, Catherine Belton 2020.

Femhundra sidor text och en notapparat på ytterligare drygt hundra sidor är omfånget på denna digra och upp to date skildring. Den är överväldigande dels för alla sina antydningar och påståenden, dels för den oöverskådliga mängd personer som figurerar i boken. Samtidigt är den givande för att den förklarar en del sammanhang som man inte haft möjlighet att fatta och den berättar om andra där man gärna hade varit en fluga i ett hörn.

Den stora grejen är emellertid utflödet av medel från Ryssland för säkrare placeringar i väst. Detta utflöde tycks emellertid inte helt gå emot det statliga intresset i Ryssland för att det möjliggör allsköns manövrar på börser internationellt, för att inte tala om att dessa medel också finansierar KGBs operationer.

Berättelsen omfattar också en beskrivning av hur oligarkerna en efter en kuvades, med början i fängslandet av Khodorkovsky. Inte mindre intressant är historien om Putins snabba kliv i rangskalan och utredningen, fortfarande bara antydningsvis, om hans milt sagt säregna affärsmanövrer under tiden i St.Petersburg.

Det har tagit mig en dryg vecka att komma igenom boken. Den är skriven för de verkligt intresserade, andra göre sig inte besvär.

19.05.21 JEWS DON’T COUNT, David Baddiel 2021.

En liten pamflett utgiven som ett nummer i en serie av Times Literary Supplement. David Baddiel är skådespelare, komediant och jude, bosatt i London.

Författaren rackar ner på tingens ordning då rasism och anti-dito fködar över alla bräddar i press och TV, medan judefrågan sas. inte ryms med - inte är aktuell i sammanhanget.

Är man inte insatt i den dagsaktuella polemiken i England så känns det hela något förbryllande. Angreppets relation till de stora historiska judiska problemen förefaller avlägsen.

Greppet är personligt och direkt, författaren tvekar inte att som exempel dra fram namn både kända och mindre kända. På försättsbladet sägs: ”He outlines why and how, in a time of intensely heightened awareness of minorities, Jews don’t count as a real minority; and why they should.”

Här i mitt elfenbenstorn har jag alltför litet kontakt med omvärlden för att kunna leva mig in i problematiken och kan därför inte säga mer om boken än att författarens förargelse känns genuin.

15.5.21 SOVEREIGN, C.J. Sansom 2006.

En berättelse i Shardlake serien. Henrik VIII gör en Eriksgata tlll York 1541 där revolutionära strömningar fortfarande gör sig påminta efter upproret ”Pilgrimage of Grace” några år tidigare. Dokument som bevisar att konungen inte är av kunglig börd hittas och försvinner igen. Några mord och försök till mord drabbar både Shardlake och hans näromgivning. Intrigen är oliidligt spännande och kanske något väl invecklad och utdragen för att vara en fullträff.

DEVICES AND DESIRES, P.D.James, 1989.

I brist på något nytt att läsa valde jag att börja uppifrån till vänster. Sex inbundna volymer av samma författare valde att inte hörsamma min kallelse, upptagna som de var med att stötta upp taket väl förskansade bak en dekorativ ribba på hyllan. Den första häftade volymen har jag nu således, lätt gulnad, i min hand och det återstår att se om jag känner igen intrigen efter alla dessa år.

Det första som slår mig är att författaren ägnar mycken omsorg åt att beskriva både miljö och personer. Hon anslår en sympatiskt vardaglig ton och även om jag kommer att möta ett monster bland dem så förefaller de verkliga.

Perioden är mot slutet av nittonhundraåttiotalet, miljön en karg och blåsig udde vid Norfolks kust. På udden lever ett antal udda personer, där står också ett kärnkraftverk som indirekt spelar en central roll i boken. Chernobyl och Three Miles Island ligger i ett nära förgånget och har tydligt inspirerat författaren. 

Kommissarie Adam Dalgleish har ärvt en gammal väderkvarn efter sin tante och tillbringar sin semester där för att reda upp och ta beslut om hur han skall förhålla sig till arvet. Vid samma tid pågår efterspaningar efter en sexfixerad seriemördare i trakten. Ytterligare en kvinna mördas, samtidigt som det kommer fram att seriemördaren tagit livet av sig. Ett copycat mord alltså och en annan skyldig med helt andra motiv.

Mer kan inte sägas om storyn. Däremot kan jag med glädje igen en gång konstatera att P.D. James är en första rangens deckarförfattare. Hon har många titlar på sitt CV och är värd all uppmärksamhet av dem som gillar genren.

02.05.21 THIS IS NOT PROPAGANDA, Peter Pomerantsev 2019.

En liten pamflett, uppdelad på flere kapitel som behandlar skilda aspekt av vår mediala och politiska omgivning.

Familjen Pomerantsev flydde Ukraina i början av sjuttiotalet och författaren är följaktligen uppvuxen i England. Hans far jobbade för BBCs informations-sändningar i österled och senare för Radio Free Europe.

Författaren har tidigare gett ut boken Nothing is True and Everything is Possible, som också den finns på min hylla.

Kapitelrubrikerna ger läsaren en inblick i vad boken rör sig om ””The most Amazing Information Warfare Blitzkrieg in History”; How to Fight a War That May Not Exist” och ”Objectivity is a Myth Imposed Upon Us”.

Den intresserade skaffar sig boken, eller lånar den av mig, övriga behöver inte en fylligare beskrivning av innehållet. Nej inte kan jag kalla den god prosa. Den är aggressiv och försöker samtidigt förklara, varvat med ihågkomster. En svårforcerad splittrad text.

20.04.21 TRANSIENT DESIRES, Donna Leon 2021.

Raden av Brunetti-deckare har hunnit bli så lång att det är svårt för författaren att komma med någon ny infallsvinkel. Själv har hon flyttat från Venedig och s.a.s. lämnat sin detektiv på båten.

I den här volymen kretsar handlingen dock mycket kring båtar, smuggling, svart slavhandel m.fl. otrevligheter. En ny aspekt är att tekniken kring båtmotorer och skydd mot radar presenteras förvånande utförligt.

På det hela taget ingen oäven deckare.

18.04.21 KLARA AND THE SUN, Kazuo Ishiguro, 2012.

En vacker fabel om en liten sjuk flicka som till sin tröst och hjälp får en AF, en artificial friend. Berättelsen inleds med att den lilla AF sitter utställd i ett butiksfönster och flickan trycker sig mot rutan och förklarar för sin mor och för AF att det är denna hon vill ha. 

AF är solenergiladdad, dyrkar alltså solen och utnyttjar varje tillfälle att söka sig till ljuset. Hon, det är alltså fråga om Klara, tror att solen kunde hjälpa den lilla sjuklingen och till den änden gör hon därför en ”helig” pakt med solen om att få hjälp för flickan. När hon får tillfälle att fullfölja sin del av pakten måste hon avstå från en del av livsviktig vätska i sin hjärna för att kunna utföra det hon lovat.

Hennes livskraft blir nedsatt, men flickan repar sig småningom, växer till sig, söker sig till universitet, glömmer grannens pojke - sin barndomskärlek, glömmer Klara. Varefter boken utmynnar i att den bortglömda Klara med tynande krafter, undanslängd i ett skrotlager, filosoferar över sitt uppdrag som AF och därmed över sitt liv.

En ytterst originellt konstruerad story, som lever på att den omges av ett poetiskt skimmer som på något oförklarligt sätt övervinner allt. Jag är djupt tagen av den.

WINTER IN MADRID, C.J.Sansom, 2006

Nu har även jag läst boken och finner att jag inte har just något att tillägga till Ullabellas introduktion (i Ring 1 - Boktyckarna):

"

"WINTER IN MADRID" av C.J. Sansom, en spännande spionroman. Året är 1940, isande vindar och ovanligt mycket snö gör livet i Madrid svårt. Franco har tagit makten i Spanien, Hitler gör vad han kan för att förmå Spanien att gå med i kriget mot Storbritannien. Det spanska inbördeskriget 1936-39 har trasat sönder landet och folket och de olika politiska rörelserna, fascister, falangister, kommunister, republikaner, fortsätter att strida och ange varandra. Mat saknas och nöden är stor. Engelsmännen upprätthåller en handelsblockad från Gibraltar. Spanien har inga guldreserver, dem tog Stalin när han hjälpte till i kriget, spioneriet flödar på de västerländska ambassaderna.

Harry Brett, 31 år, är konvalescent efter Dunkirk och kan inte fortsätta vid fronten. Hans far hade stupat under första världskriget och modern dog i spanska sjukan. Omhändertgen av en onkel placerades han i den fina privata skolan Rookwood, där han fann en vän i Bernie Piper och senare delade rum med Sandy Forsyth, son till en biskop och det svarta fåret i familjen. Sandy blev snart relegerad från skolan och försvann. Bernie deltog i det spanska inbördeskriget med kommunisterna och förklarades saknad och stupad i slaget vid Jarama 1937. På begäran av Bernies föräldrar åker Harry till Spanien för att ta reda på om han lever men pga inbördeskriget måste han hastigt återvända med oförrättat ärende. Nu hösten 1940 blir Harry kontaktad av Foreign Office i London/spionavdelningen och ombedd att resa till Madrid för att i egenskap av translator vid ambassaden (hans spanska var flytande) egentligen spionera på Sandy Forsyth, som bedriver skumraskaffärer för spanska regeringen. Bäddat för spännande läsning, och mera tänker jag inte heller gå in på här.....

C.J. Sansom är en skicklig författare och jag hade svårare än han att förflytta mig från 1540-talets London till 1940-talets Madrid efter hundratals sidor i sällskap med Matthew Shardlake!"

Det blir kanske en smula för gastkramande mot slutet av boken, en överdrift i komplicerad "spycraft" men visst var den nöjsam läsning.

05.04.21 HIDDEN IN PLAIN SIGHT, Jeffrey Archer, 2020.

Ingen höjdare, som man kunde vänta sig, men lagom trevlig och trasslig underhållning för en stund.

01.04.21 HITLER´S PEACE, Philip Kerr.

En vild historia vävd kring toppmötet i Teheran 1943. Hitler är hemligen närvarande vid mötet för att diskutera möjligheterna till fred. Churchill vägrar delta när Hitler är där. Stalin utsätts för påtryckningar både för Katyn och ryssarnas behandling av tyska krigsfångar. Mordförsök råddar till det hela.

Kan inte bli mycket mera invecklat.

V2, Robert Harris, 2020

 Författaren, som vanligtvis är nog så underhållande, har här klämt fram en bok som inte nämnvärt lyckas intressera. Man får följa med tyskarnas bestyr vid avskjutningsplatserna i skogarna vid Scheveningen via en assistent till Verner von Braun. Parallellt historien om en grupp matematiskt begåvade WASPs (tror jag de engelska lottorna kallades) som med räknestickor och logaritmtabeller på några minuter efter varje avskjutning, baserat på den meddelade nedslagsplatsen, räknade ut varifrån raketen startats. Försöken att göra figurerna personliga lyckas inte och det hela gör ett ytligt intryck. Det bästa man kan säga om boken är att den är snabbläst och tryckt i ett tillräckligt stort typsnitt.

18.03.21 BURMESE DAYS, George Orwell 1934.

Orwell besitter en gedigen kunskap om förhållandena på små orter i det förkrigstida Burma, Myanmar. 

En liten grupp engelsmän, distriktsadministratörer, övervakare av avverkningsprogrammen i urskogen, en polisman, en präst, samlas dagligen på klubben för att där tillsammans med hustrur och en nyanländ föräldralös ung dam fördriva kvällstimmarna.

En medelålders skogsförman, som tillbringat hela sitt liv i Burma, blir förälskad i flickan. Flickan å sin sida blir förtjust i en ung gentleman till polisofficer, denne försvinner emellertid snart ur bilden utan att se sig om.

Några framstående lokala personer hyser förhoppningar om att bli inbjudna som medlemmar i denna engelsmännens bastion.

Storyn slutar med en neslig scen och ett självmord.

Orwell utnyttjar miljön för en svidande kritik av engelsmännens översittarfasoner och hela kolonialsystemet. Han gjorde ju sig känd som stridbar socialist med dystopin Animal Farm och har senare också skrivit  1984 som varslar om samhällets undergång.

12.03.21 THE GREAT OFFSHORE GROUNDS Vanessa Veselka 2020.

Offshore är något jag sysslat med under en tidigare del av mitt liv. Därför drogs boken med i bingen av inköp. Den hör inte hemma på min hylla och jag borde inte ha fortsatt att läsa den när jag insåg det.

04.03.21 THE ORIGINS OF TOTALIARANISM, Hannah Arendt 1951

Hanna Arendt 1906 - 75 var elev till (och engagerad med) Heidegger, hon flydde till Frankrike efter att ha blivit arresterad av Gestapo, arbetade där med med flyktingfrågor för judiska barn. Hon förlorade sitt tyska medborgerskap  1937, blev internerad som ”fientlig främling” i SW Frankrike 1940. Flydde småningom till USA där hon var forskningsdirektör vid ”Conference on Jewish Relations och föreläsare vid flere universitet bl.a. Princeton där hon var första kvinnliga föreläsare.

Denna, hennes första, bok är skriven i uppenbar chock över Tredje Rikets och den kommunistiska diktaturens grymheter. Den strävar till att vara sakligt objektiv, rymmer ändlösa mängder hänvisningar till olika källor, upp till en tredjedel av flertalet sidor i boken kan utgöra fotnötter. I själva verket är den ett hejdlöst nödskri, en vulkan av ord och ett ändlöst vridande och vändande på dessa terrordiktaturers väsen.

Boken är definitivt svårläst, den har tagit mig veckor att komma igenom, men den innehåller här och var korta snuttar av geniala formuleringar. Deras genialitet kan tyvärr bara anas om man inte har helheten framför sig, men några vill jag ändå gärna citera:

”The owners of superfluous capital were the first section of the class to want profits without fulfilling some real social function -even if it was the function of an exploiting producer - and whom, consequently, no police could ever have saved from the wrath of the people.”

”African colonial possessions became the most fertile soil for the flowering of what was later to become the Nazi elite. Here they had seen with their own eyes how people could be converted into races and how, simply by taking the initiative in this process, one might pusch one´s own people into the position of the master race.”

”We are not born equal we become equal as members of a group on the strength of our decision to guarantee ourselves mutually equal rights”.

 "The Aryan world Empire as Hitler would have put it, was in any event still centuries off: For the ‹movement› it was more important to demonstrate that it was possible to fabricate a race by annihilating other ‹races› than to win a war with limited aims”.

 ”Free consent is as much an obstacle to total domination as free opposition”.

 ”No ideology which aims at the explanation of all historical events of the past and at mapping out the course of all events of the future can bear the unpredictability which springs from the fact that men are creatice, that they can bring forward something so new that nobody ever foresaw it”.

08.02.21 TRIO, William Boyd 2020.

Har läst några trevliga böcker av Boyd, börjande med ”A Good Man in Africa” och ”An Ice Cream War”. 

Denna bok handlar om en filminspelning i Brighton, den rör sig över en bred skala av beteenden och känslor, men den får aldrig ett grepp om mig, eller vice versa, jag ett grepp om den. Alkoholisten finner en räddningsplanka, den outtalat homosexuelle får sig på käften, hjältinnan klarar inte av det. Trådarna är många men har svårt att fånga. 

02.02.21 AZADI, Freedom, Fascism, Fiction, Arundhati Roy 2020.

En liten pamflett på 215 sidor, några tal författaren hållit, några artiklar hon skrivit och som inledning en utredning om språk i Indien. Man har räknat till 780 språk och distinkta dialekter som är i användning i dagens Indien. Regeringen driver på att Hindi skulle bli det allenarådande administrativa språket, men i praktiken är det lokala varianter av Engelska som är förhärskande och de enda som har någorlunda god täckning.

I övrigt utgör boken ett häftigt, förvånansvärt häftigt, utbrott mot den rådande BJP regimen under premiärminister Narenda Modi. Författaren berättar om ny lagstiftning som syftar till att göra muslimer fredlösa, om makthavarnas provokationer, nu helt nyligen, som lett till svåra kravaller som resulterat i hundratals dödade muslimer i utkanterna av Delhi. Om den militära ockupationen av Kashmir,  förtrycket av muslimer där, den totala avstängningen av alla kommunikationer, TV, internet, telefon. Om hur Narenda Modi själv inledde sin politiska karriär i Gujarat på åttiotalet med att leda kravaller där över tvåtusen muslimer mördades. Ett skeende som jag minns att rapporterades i våra tidningar när det var aktuellt (har själv besökt Gujarat på sjuttiotalet).

Den sista artikeln i boken, publicerad i Financial Times 4.4.20, handlar om regeringens reaktion på Covid-19 pandemin, om hur allt plötsligt utan förvarning stängdes ner, hur de många tusental som blev arbetslösa vandrande försökte ta sig till sina hembyar, hur polisen stoppade dem vid delstatsgränserna och hur de återfördes till städerna därifrån de flytt, för att där tilldelas magra matportioner med premiärminister Modis porträtt på etiketten.

Ingen lättsam, angenäm läsning, men välskrivet av en modig kunnig och klok kvinna, som har en gedigen författarkarriär bakom sig och därför kan göra sin röst hörd på det internationella planet.

27.01.21 A PROMISED LAND Barack Obama 2020.

Författaren behärskar hela skalan från att skriva lättfattlig god prosa till saklig redogörelse, en lagom dos självironi och medvetenhet om sin plats i historien och samhället.

Redogörelsen för över Obamas barn- och ungdom, hans praktikantperiod i Chicago och hans arbete för de socialt utsatta. Från att ha fått ett lokalt stöd för att bli invald i Senaten blev han med ens uppbackad för en presidentkandidatur och framskuffad som Demokraternas kandidat framom Hillary Clinton. Valet gav honom segern och därför måste denna bok och tydligen en volym till bli skriven när de åtta åren var till ända.

Volymen slutar med incidenten i Abbottabad då Osama bin Laden greps och arkebuserades. I det sammanhanget redogör författaren för sina känslor genom berättelsen om en fyraårig flicka som blev uppringd av sin far från det ena av de rasande tornen med en sista förmaning och uppmuntan.

Personligen anser jag dessa minnen väl värda uppmärksamhet, men konstaterar samtidigt att jag förmodligen inte kommer att ägna intresse åt den andra delen.

Uusimmat kommentit

14.10 | 13:09

Ange inget i detta fält

13.01 | 22:42

Hello I'm Jason Morris, a full member of the great illuminati.. Do yo...

06.06 | 10:26

Hej, den stora stormästaren i Illuminati har inbjudit en öppen inbjudan fö...

17.01 | 14:48

GÅ MED I STORA ILLUMINATI / FREEMASON B...